ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΗΣΗΣ

EΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα μοναδικό και θαυμαστό γεγονός για την κάθε γυναίκα. Είναι μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία, ακόμη και αν δεν είναι η πρώτη φορά, αφού κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό γεγονός. Μία φυσιολογική κύηση διαρκεί 40 ημερολογιακές εβδομάδες, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως. Το πρώτο συνήθως σημάδι της εγκυμοσύνης που αντιλαμβάνεται η γυναίκα, είναι η καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου της. Τα τεστ κυήσεως, που κυκλοφορούν στα φαρμακεία είναι αρκετά αξιόπιστα. Στη συνέχεια όμως πρέπει να γίνει και μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα για επιβεβαίωση.

Συμπτώματα της εγκυμοσύνης
 • Ναυτία, τάση για εμετό και πρωινή αδιαθεσία
 • Αλλαγή στη γεύση και στην όσφρηση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αίσθημα τάσης και πόνου στους μαστούς
 • Συχνουρία
 • Εξάντληση, υπνηλία
 • Πόνοι στη μέση
 • Εναλλαγές συναισθημάτων

1ο τρίμηνο της κυήσεως
Είναι η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή του εμβρύου, καθώς στη διάρκειά του συντελείται η οργανογένεση.

2ο τρίμηνο της κυήσεως
Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, η μήτρα και άρα η κοιλιά μεγαλώνουν και γίνεται πια εμφανής και αντιληπτή και από τον περίγυρο η κύηση.

3ο τρίμηνο της κυήσεως
Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο είναι πια πλήρως σχηματισμένο, τα περισσότερα όργανά του είναι ώριμα και συνεχίζουν αν αναπτύσσονται.ΤΟΚΕΤΟΣ
Έφτασε η μεγάλη μέρα! Ο τοκετός είναι η φυσιολογική εκείνη διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο εξέρχεται από τον γεννητικό σωλήνα της γυναίκας στον εξωτερικό κόσμο. Την έναρξη του τοκετού την αντιλαμβάνεται η επίτοκος με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: 1) επώδυνες συστολές της μήτρας (ωδίνες), ρήξη του θυλακίου (το κοινώς γνωστό ως σπάσιμο νερών) ή με την εμφάνιση βλεννοαιματηρής έκκρισης από τον κόλπο, η οποία οφείλεται στη διαστολή του τραχήλου. Ο ίδιος ο τοκετός ως γεγονός περιλαμβάνει τρία στάδια:
 • 1ο στάδιο – διαστολή του τραχήλου: στο στάδιο αυτό οι ωδίνες (που καλούνται διασταλτικές) έχουν ως σκοπό την εξάλειψη-λέπτυνση του τραχήλου και τη διαστολή του μέχρι τελείας διαστολής (περίπου 10 εκατοστά).  Όσο προχωράει το στάδιο αυτό, οι ωδίνες γίνονται πιο επώδυνες, πιο ρυθμικές και πιο συχνές.
 • 2ο στάδιο – εξώθηση: όταν έχει επιτευχθεί η τελεία διαστολή του τραχήλου, οι ωδίνες από εκεί και μετά (που καλούνται εξωθητικές) αποσκοπούν στην κάθοδο του εμβρύου και στην έξοδό του από την ενδομητρική κοιλότητα διά μέσου του τραχήλου και του κόλπου στον εξωτερικό κόσμο. Στο στάδιο αυτό οι ωδίνες είναι πια αρκετά επώδυνες (φυσικά με την επισκληρίδειο αναισθησία η γυναίκα δεν αντιλαμβάνεται ΚΑΘΟΛΟΥ τον πόνο, παρά μόνο ένα αίσθημα πίεσης) και υποβοηθούνται από την ενεργητική προσπάθεια εξώθησης από την πλευρά της μητέρας.
 • 3ο στάδιο – υστεροτοκία: μετά την έξοδο του εμβρύου, ακολουθεί η έξοδος του πλακούντα, η οποία φυσιολογικά γίνεται εντός των επομένων 30 λεπτών. Ακολουθεί η εξέταση από τον γυναικολόγο της μήτρας, του τραχήλου, του κόλπου και του περινέου για τυχόν ρήξεις ή άλλες βλάβες και γίνεται συρραφή με τοπική αναισθησία, όπου αυτό απαιτείται. Η γυναίκα παραμένει για λόγους ασφαλείας στον χώρο της ανάνηψης για περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια μεταφέρεται στο δωμάτιό της.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΟΥ
Στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι χρήσιμο να ακολουθήσει κανείς μία ισορροπημένη διατροφή δίνοντας έμφαση σε ορισμένες τροφές που περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο. Παράλληλα μπορεί να ελαττώσει άλλες τροφές που περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης ή λίπους. Η καθημερινότητα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία κύρια γεύματα και δύο με τρία μικρότερα ενδιάμεσα γεύματα που να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες και να γίνονται πιο εύκολα ανεκτά από εσάς.

Κατά τη διάρκεια της κύησης, η αίσθηση της γεύσης και της όρεξης μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά. Αν υποφέρετε από πρωινή αδιαθεσία, συνήθως θα αισθάνεστε ότι πιέζεστε με την ιδέα του φαγητού. Επίσης μπορεί να ανακαλύψετε ξαφνικά πως έχετε έντονη επιθυμία για τροφές που δεν συνηθίζατε στο παρελθόν, ή ότι απεχθάνεστε εκείνες που μέχρι τώρα ήταν οι αγαπημένες σας. Έτσι λοιπόν μπορεί να παρουσιάσετε αποστροφή για το τσάι, τον καφέ και κάποια είδη κρέατος. Οι πραγματικές αιτίες των ιδιοτροπιών με τις τροφές κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι γνωστές ακόμα, αλλά συχνά αποδίδονται σε αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, όπως, για παράδειγμα, των οιστρογόνων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις αλλαγές αυτές στις διατροφικές συνήθειες αλλά θα ήταν χρήσιμο να αντικαταστήστε αν δεν μπορείτε να φάτε κάποια τροφή που είναι πηγή πολύτιμων ουσιών με κάποια άλλη αντίστοιχης διατροφικής αξίας.


Πόσο βάρος πρέπει να πάρει η έγκυος;          
Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για την έγκυο που περιμένει να γίνει μητέρα. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της και την πορεία της εγκυμοσύνης. Κατά την περίοδο αυτή οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει η μέλλουσα μητέρα να «τρώει για δύο». Θα πρέπει η διατροφή της να είναι ισορροπημένη και να καλύπτει πλήρως τις αυξημένες απαιτήσεις της σε θερμίδες και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.ΚΥΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Μια εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα ομαλή. Μπορεί να προκύψουν διάφορες επιπλοκές τις οποίες ο γιατρός σας με έγκυρη διάγνωση και σωστή αγωγή μπορεί να αποτρέψει.
 • Δίδυμη Κύηση
 • Προεκλαμψία
 • Προδρομικός πλακούντας
 • Πρόωρη ρήξη υμένων
 • Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη


ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα, από τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν όλοι οι εξειδικευμένοι τύποι κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικά είδη κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για διάφορες βασικές λειτουργίες, όπως το να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά, τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται, τα νεφρά μας να καθαρίζουν το αίμα, την επιδερμίδα μας να ανανεώνεται και ούτω καθεξής. Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων είναι να φτιάχνουν όλους τους υπόλοιπους τύπους κυττάρων του οργανισμού

Πού βρίσκονται τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστικά κύτταρα βρίσκονται μέσα στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το αίμα δηλαδή που περνάει από τον πλακούντα στο μωρό μέσω του ομφαλίου λώρου. Ουσιαστικά ο γυναικολόγος κάνει λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος από το οποίο μετά από επεξεργασία θα συλλεχθούν τα βλαστικά κύτταρα.

Πώς γίνεται η λήψη των βλαστοκυττάρων;
Η λήψη των βλαστοκυττάρων γίνεται γρήγορα και ανώδυνα. Την ώρα του τοκετού , αφού έχει γεννηθεί το μωρό και έχει αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο, γίνεται η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος από το υπόλοιπο τμήμα του ομφάλιου λώρου που είναι συνδεδεμένο με τον πλακούντα ,καθώς αυτός βρίσκεται ακόμα κολλημένος στη μήτρα. Η λήψη γίνεται με μια ειδική συσκευή που την προμηθεύεται το ζευγάρι από την εταιρεία φύλαξης βλαστικών κυττάρων της επιθυμίας του.

Μόλις τελειώσει η λήψη, το αίμα δίδεται στους γονείς οι οποίοι το παραδίδουν στην εταιρεία . Στη συνέχεια το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποστέλλεται στο εργαστήριο που το επεξεργάζονται ειδικοί βιολόγοι και διαχωρίζουν τα βλαστικά κύτταρα. Η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο και στη διάρκεια της καισαρικής τομής. Επίσης μπορεί να γίνει εκτός των βλαστοκυττάρων, και συντήρηση τμήματος ομφαλίου λώρου για μελλοντική χρήση.

Το τμήμα του ομφαλίου λώρου το αφαιρεί ο γυναικολόγος, αφού έχει συλλέξει τα βλαστικά κύτταρα, τοποθετείται σε διαφορετική συσκευή, και παραδίδεται στους γονείς.

Από ποιον μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να φυλαχθούν και να χρησιμοποιηθούν από το παιδί σας, τα αδέλφια του ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική συμβατότητα μεταξύ τους.

Ποιες ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν με τα βλαστοκύτταρα;
Ακριβώς επειδή τα βλαστοκύτταρα έχουν ως φυσιολογικό ρόλο να αντικαθιστούν άρρωστα ή νεκρά κύτταρα, οι επιστήμονες συνέλαβαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα ως θεραπεία για άτομα με διάφορες ασθένειες.

Η ιδέα είναι πως δίνοντας στον ασθενή βλαστοκύτταρα ή διαφοροποιημένα κύτταρα που έχουν προέλθει από βλαστοκύτταρα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες των κυττάρων αυτών για να γιατρέψουμε τον εν λόγω ασθενή. Παραδείγματος χάριν, δίνοντας σε έναν ασθενή με έμφραγμα ένα μόσχευμα βλαστοκυττάρων ως θεραπεία, ο στόχος μας θα ήταν τα βλαστοκύτταρα να διορθώσουν τη βλάβη που προκλήθηκε στην καρδιά. Οι φυσιολογικοί πληθυσμοί βλαστοκυττάρων που όλοι έχουμε στους ιστούς μας έχουν περιορισμένη δυνατότητα να διορθώνουν βλάβες στο σώμα μας. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα με το έμφραγμα, τα βλαστοκύτταρα της τραυματισμένης καρδιάς δεν είναι ικανά να διορθώσουν τη βλάβη που προήλθε από το έμφραγμα, αλλά ένα μόσχευμα εκατομμυρίων βλαστοκυττάρων θα ήταν πολύ πιο ισχυρό.

Έτσι, παρέχοντας μοσχεύματα βλαστοκυττάρων ενισχύουμε την ικανότητα του σώματος να θεραπεύεται, ξεπερνώντας τα όρια που τίθενται από τον περιορισμένο αριθμό των υπαρχόντων βλαστοκυττάρων. Προτού όμως τα βλαστοκύτταρα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική, υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης: η ασφάλεια του ασθενή, αφού κάποια βλαστοκύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν όγκους, καθώς και η ανοσολογική απόρριψη του μοσχεύματος. Μόλις αυτά τα προβλήματα αντιμετωπιστούν, τα βλαστοκύτταρα θα μεταμορφώσουν κατά πάσα πιθανότητα τη σύγχρονη ιατρική. Σε μία με δύο δεκαετίες, οι περισσότεροί μας μπορεί να γνωρίζουμε κάποιον που να έχει δεχθεί μόσχευμα βλαστοκυττάρων, ή να έχουμε δεχθεί οι ίδιοι.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν το δυναμικό να θεραπεύσουν κάποιες από τις σημαντικότερες ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα, όπως τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, το Πάρκινσον, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό, τη νόσο του Χάντιγκτον, τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, και διάφορες άλλες. Προς το παρόν, υπάρχουν ελάχιστες θεραπείες με βλαστοκύτταρα που έχουν δειχθεί από επιστήμονες ως ασφαλείς και αποτελεσματικές. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών για αντιμετώπιση λευχαιμιών, αναιμιών και μυελοδυσπλαστικών διαταραχών.